Translate
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.
In Krimpen aan den IJssel komen er weinig woningen voor jongeren vrij. QuaWonen zoekt daarom naar manieren om meer jongeren aan een woning te helpen. Na een enquête onder de 300 jongeren die actief op zoek zijn naar een woning, gingen QuaWonen en de gemeente ook persoonlijk met jongeren in gesprek. Dé woonwens van jongeren bestaat niet, de groep is divers. Wel leverde de bijeenkomst waardevolle informatie en goede ideeën van jongeren op.
Ruim 40 jongeren tot 30 jaar namen de uitnodiging van QuaWonen en de gemeente Krimpen aan den IJssel aan. Zij wilden graag vertellen hoe hun zoektocht naar een woning verloopt en welke wensen ze hebben. Het gesprek vond plaats in De Tuyter. Als opwarmer konden jongeren via hun telefoon reageren op drie stellingen: Wat vind je belangrijk in het wonen, Welke huurprijs wil je maximaal betalen, en Hoe lang wil je maximaal op een woning wachten? Belangrijk zijn de huurprijs, de beschikbaarheid van woningen en veiligheid. De maximale huurprijs ligt voor de hele groep rond de 500 euro. En men wil het liefst binnen half jaar tot een jaar voor een woning hebben.
Woonwensen verschillen
Vervolgens verdeelden de jongeren zich in groepen en ging het gesprek de diepte in. Daarbij bleek dat er best veel verschillen zijn in wat jongeren zoeken. De een heeft dringend een woning nodig en stelt weinig eisen aan kwaliteit. De ander woont nog prima bij zijn of haar ouders en wil het liefst meteen vier kamers. De huurprijs die jongeren kunnen betalen, hangt nauw samen met leeftijd en werk. Wel viel op dat de inkomensregels bij toewijzing niet altijd helder zijn. Ook lijkt ‘DirectKans’ niet goed te werken. Woningzoekenden reageren massaal als de advertentie online komt, maar vaak loopt het systeem dan vast.
Vernieuwende ideeën
Tijdelijke contracten kunnen een oplossing zijn om meer woningen vrij te krijgen. Wat vinden jongeren daarvan? Verhuizen kost geld, dus tijdelijk zou ten minste twee tot drie jaar moeten zijn. En wat gebeurt er als het contract afloopt, helpt QuaWonen je dan aan een volgende woning? Andere suggesties van jongeren zijn het verbouwen van oude kantoorpanden of het neerzetten van tiny houses. QuaWonen vroeg jongeren ook of ze bereid zijn een dienst te verlenen in ruil voor een lagere huurprijs. Jongeren reageren gematigd enthousiast, ze hebben het al heel druk. Ze vinden het wel prima om in een flat of buurt met ouderen te wonen, en zo op een natuurlijke manier te helpen.
Alle informatie verzameld
QuaWonen en de gemeente zijn heel blij met alle informatie en suggesties van jongeren. De gemeente gebruikt deze informatie als inbreng voor de nieuwe Woonvisie. QuaWonen zal de jongeren teruggeven wat ze heeft gehoord en welke suggesties en maatregelen verder worden uitgewerkt.